MATCHA CAKE RECIPE

Egyszerűen elkészíthető fehércsokis matcha torta

/Easy to make matcha and white chocolate cake                                                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                               Júniusban a születésnapomra kaptam belépőt a barátomtól a Marumoto japán teaház matcha workshopjára, ahol nagyon érdekes dolgokat tanulhattam meg a teáról. Például azt, hogy rengeteg fajta matcha létezik, Japánban mégis nagyon kevesen isszák, szinte kizárólag csak a teaművészettel foglalkozó emberek. Emellett azt, hogy ez a tea maximum egy évig áll el, ha a csomagolás többet ír, akkor nem árt gyanakodnunk.

A workshopon kaptunk ajándékba egy csomag matchát és vásároltam is egy kifejezetten sütésre alkalmas fajtát, amit már nagyon régóta ki akartam próbálni, ezért készült el ez a mostani recept.

 

For my birthday in June, I got a ticket for a matcha workshop at Marumoto Japanese teahouse from my boyfriend. It was a very interesting workshop where I have learned (among other things) that despite there are many different kinds of matcha, not a lot of Japanese people drink it because it is considered the privilege of tea artists. Also, that this kind of tea is only consumable for one year after production and if we see something different on the package we should be suspicious.

At the workshop we all received a small package of matcha and I bought an additional package just for baking and that's what I used for this recipe.

 

A matcha nem csak finom, de tele van antioxidánsokkal. Koffein tartalmának köszönhetően a kávéhoz hasonlóan, felpörget és serkentő hatással van az anyagcserére is, ezért a fogyni vágyóknak is jó választás lehet. Ugyanakkor nem érdemes minden nap fogyasztani, mivel a jóból is megárt a sok :)

 

Matcha does not only taste good, but it’s also full of antioxidants; it contains caffeine and has a similar effect as coffee, and it speeds up the metabolism so it can be beneficial for those who would like to lose weight. Still I wouldn't suggest to consume it every day :)

 

》》Scroll down for English《《

 

 

Hozzávalók

 

Piskóta:

5 tojás

150 g porcukor

100 g liszt

50 g mandulaliszt (helyettesíthető sima liszttel)

1 evőkanál matcha por

4 csepp mandula aroma (zöld)

1 csipet só

23 cm átmérőjű tortaforma

 

Krém:

100 g fehércsoki

100 g vaj

25 g porcukor

1/2 evőkanál mandula aroma (zöld)

Díszítés: 1 marék sózatlan pisztácia

 

1.  A sütőt melegítsd elő 170°C fokra.

2. Keverd össze az összes hozzávalót a piskótához. Ha puhább "magasabb" piskótát szeretnél először csak a tojást, a cukrot és a sót kevered össze és verd fel, a többi hozzávalót pedig csak később kevered bele.

3. A kapott masszát töltsd, egy kivajazott tortaformába majd süsd kb. 40 percig. 30-35 perc körül érdemes egy kés beszúrásával megnézni, hogy tapad-e még a tészta belseje, ha igen akkor még kell neki pár perc. (A külseje egy kicsit meg fog barnulni)

4. Ha kész ne vedd ki azonnal nehogy összeessen a tészta, félig nyitott sütőajtónál hagyd hűlni 5-10 percet.  Utána vedd ki és borítsd ki egy sütőrácsra, hogy alulról is érje a levegő és várd meg amíg teljesen kihűl (kb. 30 perc)​​

 

5. Amíg hűl, elkészítheted a krémet. Egy edényben melegíts vizet és fölé egy szintén hőálló kisebb edénybe tedd a csoki darabokat. Ahogy a víz felmelegszik alatta, a csoki egységes állagúra fog olvadni, ha ez megtörtént vedd le a tűzről és várd, meg amíg szobahőmérsékletűre hűl.

6. Keverd össze a szintén szobahőmérsékletű vajjal, add hozzá a porcukrot és a zöld mandulaaromát (ez enyhe mentazöld árnyalatot kölcsönöz a krémnek).

7. 15 percre tedd a hűtőbe, hogy sűrűbb, kenhetőbb állaga legyen.

 

8. A piskóta megbarnult szegélyét óvatosan vágd le körben és ne dobd ki a levágott részt, mivel ezt fogjuk majd felhasználni a díszítésnél is. Ha ez megvan, egy nagyon éles késsel vízszintesen vágd ketté a piskótát, hogy két egyenlő méretű lapot kapj.

9. Az alsó piskótalapot kend meg a krémmel, majd tedd rá a második lapot és azt is kend be a krémmel.

10. Díszítsd tört pisztáciával, és a levágott szegélyek morzsáival. Tálalás előtt tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy a krém szépen megszilárduljon.

 

♡♡♡

 

Ingredients

 

Cake:

5 eggs

150 g icing sugar

100 g flour

50 g almond flour (or normal flour)

1 tbsp. matcha powder

4 drops of almond extract  (I used one that has a bit of green colouring in it)

1 pinch of salt

23 cm diameter cake pan

 

Frosting:

100 g white chocolate

100 g butter

50 g icing sugar

1/2 tbsp. almond extract

Decoration: a handful of unsalted pistachios

 

1. Set the oven to 170°C.

2. Simply mix all the ingredients together, or if you want to have a bigger, fluffier sponge cake than mine, beat up the eggs with the sugar and salt and mix the other ingredients in later.

3. Pour the mixture into the buttered cake mold and bake for 40 minutes. After 30-35 minutes check with a knife if the inside is still sticky, if it is, bake for another 5-10 minutes. The outside of the cake should be light brown when ready.

4. Don't take it out when it is ready, just turn off the oven and let it cool with the door half open for 5-10 minutes. It will prevent the cake from collapsing. Put the cake on a rack and let it cool for 30 minutes.

 

5. While you are waiting for the cake to cool down, you can make the frosting. Warm water in a pot and put the white chocolate pieces over the warming water in another pot. When it has all melted together take it off the heat and wait until it cools to room temperature.

6. Mix it together with the butter (room temperature as well), add the icing sugar and the almond extract.

7. Put the mixture to the fridge for 15 minutes.

 

8. Carefully cut off the brown edges of the cake all around. Don't through it out, because we will use it to decorate the cake later. Cut the cake in half horizontally to have 2 identical round layers of cake.

9. Spread some of the frosting on the bottom layer, put the second layer on it and cover the top with frosting.

10. Decorate with crushed pistachios and different sizes of crumbs from the edges of the cake. Put it in the fridge for at least 30 minutes before eating to let the frosting become more solid.

 

 

My base and inspiration for this recipe:

Sponge cake

White chocolate buttercream

Please reload

FELIRATKOZÁS / SUBSCRIBE

December 21, 2017

November 21, 2017

Please reload

Copyright © 2017 Fanni Framboise

  • bloglovin-icon
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle